Linky, řady, řádky...


Zamysleli jste se někdy nad tím, jak řádky, případně řádky, ovlivňují náš život ?


Sama jsem k těmto úvahám přišla přes naprosto jednoduchou věc. Jak vlastně lidstvo přišlo na to, že budeme psát v řádcích? Je jedno jakým hovoříme nebo píšeme jazykem. Když se na to podívám trochu z dálky, tak je jedno jestli se jedná o latinku, azbuku, arabské písmo, nebo čínské symbolové písmo. Vždycky píšeme v řádcích.


Vzniklo to logicky? Třeba když zemědělci zjistili, že je jednodušší dát plodiny do řady, než je zasadit jak je napadne? Je možné, že by naše písmo taky nikdy nevyrostlo, nebo se spojilo v nerozluštitelnou změť kořenů?


Proč se říká,že má někdo nalinkovanou budoucnost? Čistě proto, že když věci dáme do řádku, mají nějaký stanovený řád? 



I kdybych přišla na důvody, proč tomu tak je, asi nenajdu způsob jak se tomu vymanit. Protože i kdybych zavedla systém, že by se četlo do kola, tak bych mu musela podřídit celou společnost, což znamená, že bychom byli u toho samého problému. Naše sešity, pole i životy by byli nakroužkované.


Jasně, kdybych to dělala sama, tak je to určitě nějaký znak anarchie, ale je tomu už přizpůsobený celý svět. Nebo někdo víte jak donutit Word aby psal do kola? Kdyby jo, dejte mi vědět J Mohla by to být zábava.

0 komentářů:

Okomentovat